Aktiespara.se - Hjälp och råd med att spara i aktier

Möjligheter och risker med aktiesparande

Så vad är en aktie? Man kan se på det på flera olika sätt. Ett aktiebolag kan se det som en finansieringskälla, och en person innom juridik ser det till exempel som en ägandeandel, medans det i första hand är en kapitalplacering hos dom personer som köper aktier, och där är då syftet att få en så bra avkastning som möjligt.

Hur fungerar då aktier? Aktierna som man kan investera i är inte alla likadana, det finns olika sorter så som till exempel A-aktier, B-aktier samt C-aktier. När man äger en aktie så har man rätt att vara med och rösta när bolaget har bolagsstämma. På en bolagsstämma så samlas alla aktieägare för att få information om bolagets framtid och utveckling, och för att rösta om olika saker, så som till exempel bolagets styrelse. När man röstar så har oftast dom olika sorterna av aktier betydelse då A-aktierna har ett lite högre röstvärde än B-aktierna.

Innan man börjar köpa aktier så är det klokt att tänka på att man ska spara långsiktigt och inte satsa hela sparkapitalet på det. Det finns stora möjligheter med att spara i aktier men riskerna är också stora och det kan lätt gå fel om man inte tänker innan man handlar. Om man skulle ha otur och företaget man har köpt aktier i skulle gå i konkurs och bli skuldsatt så har dock aktieägarna ingen skyldighet alls att betala det. Man kan inte förlora mera än dom pengarna som man har investerat.

Hur kan man då ta reda på vilket bolag man ska investera i och vilken aktie som man ska köpa? Kollar man bara i tidningen och väljer den aktien som har ett häftigt namn? Nej, så går det ju inte till om man ska lyckas med aktier. Precis som allt annat man köper och investerar i så måste man utbilda sig på ämnet aktier och undersöka, analysera och jämföra alla dom bolagen och deras hisorik samt var dom har för något planerat för framtiden, samt aktie priserna så att man försäkrar sig om att man inte betalar för mycker för fel aktier.

Att lära sig allt om aktier och börsen är inte lätt och det kan kännas komplicerat, men det finns speciella kurser där man kan lära sig om aktier och börsen från utbildade experter och man kan även låna eller köpa egna böcker som förklarar alla stegen som man bör ta för att glra lyckade aktie investeringar. Hur mycket man än tror sig kunna så måste man i alla fall hålla sig informerad och uppdaterad med den senaste informationen kring vad som händer ute i världen, för allt som händer påverkar aktiekurserna.

Det kan vara lite komplicerat att lära sig allt om aktier och börsen, det finns speciella kurser man kan gå och man kan även köpa eller låna egna böcker som förklarar hur en aktie fungerar och allt det där, men hur mycket man än läser om aktierna i böcker så måste man hålla sig informerad jämt och ständigt om vad som händer ute i den riktiga världen, allt som händer spelar roll.

Det Àr fullt möjligt att finansiera aktieinvesteringar, bÄde som privatperson och företag. Detta gör man antingen med ett privatlÄn eller ett företagslÄn. Men eftersom man inte anvÀnder egna, likvida medel sÄ innebÀr det en betydligt större risk. I det fall dÄ man förlorar pengar pÄ nedÄtgÄende aktiekurs, sÄ mÄste man vara beredd pÄ att kunna ta till andra likvida medel för att Äterbetala lÄnet som man finansierat investeringen med. LÄnet för investeringen mÄste betalas oavsett hur aktiekursen utvecklas och vid utebliven betalning sÄ hamnar man i en mycket allvarlig, ekonomisk sits. LÀs mer om lÄn och alternativa finansieringar.